Hitsauspistooli ei katso ikään tai sukupuoleen

”Hitsaaminen oli ennen kovaa ja likaista työtä, ja monet uskovat siihen vielä tänäkin päivänä,” sanoo Egon Marder, Hansavest Koolituskeskuksen hitsauskouluttaja. “Todellisuudessa nykyään käytämme tuuletettuja hitsausmaskeja ja muita apuvälineitä. Hitsauslaitteiden myötä työprosessi on tarkentunut ja helpottunut.” Vallitsevasta sukupuolistereotypiasta huolimatta hän uskoo, että hitsaaminen voi olla sopiva ammatti sekä miehille että naisille iästä riippumatta. Jos olet vähänkään kiinnostunut hitsaamisesta, voit menestyä tällä alalla.

Kirke Tomson suoritti hitsauskurssin Hansavest Koolituskeskuksessa syksyllä 2021. Hän suhtautui rohkeasti itsensä kehittämiseen, uravalintoihin ja työnhakuun. Luonteeltaan Kirke on ujo ja lempeä, mutta kirjava – hän varttui Pärnun maaseudulla ja soittaa viulua, harjoittaa itsepuolustuslajeja, kuten thainyrkkeilyä sekä nauttii moottoripyöristä.

Hansavest-opinnot

Kirke kuuli Hansavestista veljeltään, joka tiesi tämän koulutuskeskuksen loistavasta oppimisympäristöstä. “Kurssin ensimmäisenä päivänä olin pukeutunut innokkaasti hitsaushaalareihin, mutta kävikin ilmi, että opimme ensin hitsauksen teoreettista puolta. Jälkeenpäin pääsimme toteuttamaan teoriaa käytännössä ja pukemaan työvaatteet päälle,” Kirke muistelee ja kertoi myös, ettei hän pitänyt koulua tylsänä.

Kirke opiskeli kaksi kuukautta ja koulua oli kolme kertaa viikossa. Kurssi alkoi elektrodihitsauksella, jota Kirke piti tärkeänä taitona hitsaustöitä etsiessään. Hitsauslaite on tarpeeksi pieni kannettavaksi mukana – esimerkiksi traktorin jättäessä tielle työntekijä voisi ottaa laitteen mukaansa ja hitsata paikan päällä. Opiskelijat pääsivät myös kokeilemaan TIG-hitsausta, jota käytetään ohuemman materiaalin hitsaukseen. He kokeilivat TIG-hitsausta tuotteissa, joissa tarkkuus ja yksityiskohdat ovat tärkeitä, kuten huonekaluja ja kehyksiä. Lisäksi Kirke oppi puoliautomaattista hitsausta, jota käytetään monenlaisten tuotteiden tuotantoon – tällä hitsaustyypillä on suuri kysyntä Euroopassa.

Kirke ihmettelee hitsauksen mahdollisuuksia. “Raudasta voi tehdä mitä tahansa! Esimerkiksi puutarhan portti – mieti, miltä se saattaisi näyttää. Leikkaat putket ja hitsaat ne yhteen. Kotitaloudessasi voisit helposti korjata metallin halkeamia rautapohjaisessa esineessä,” Kirke selittää. ”En todellakaan ole vielä asiantuntija. Minun on kehitettävä taitojani ja opittava lisää hitsausasennoista, mutta voin jo nyt taitavasti suorittaa kaikkea, mitä minulta vaaditaan.”

“En muista tunteneeni oloani ahdistuneeksi opintojeni aikana, vaan koko ajan ajattelin minä pystyn tähän -asenteella – sama se, mitä tapahtui. Hitsaaminen antaa minulle sanoinkuvaamattoman vapauden tunteen!” Kirke sanoo. Hän myönsi, että hitsaaminen oli hänen elämänsä ensimmäinen aktiviteetti, jossa hän pysyi keskittyneenä, terävänä ja henkisesti tyytyväisenä. Ennen hitsaamista hän kärsi ahdistuksesta. “Kun hitsaan, en huolehdi tulevaisuudesta, elämäntapahtumista tai siitä, mitä kokkaisin kotona – keskityn vain hitsaamiseen.”

Hansavest Koolituskeskuksen perustaja Janek Sirg kertoo yksinkertaisen totuuden: “Jos hitsaus ei ole hyvin tehty, laivat eivät kulje kovin kauas eivätkä rakennukset pysy pystyssä.” Valmistajat tutkivat hitsauksen laadun huolellisesti – sekä visuaalisesti että röntgenkuvalla. Näin mahdolliset halkeamat tai virheet voidaan havaita varhaisessa vaiheessa. Työpäivän päätteeksi hitsaaja näkee työnsä tuloksen, eivätkä työongelmat seuraa kotiin asti.

Hitsauskoneiden käyttö ei vaadi voimaa, vaan kaikki keskittyy tarkkuuteen. Siksi se on sopiva aktiviteetti jokaiselle. Kirke oli hieman peloissaan siitä, mitä ihmiset ajattelisivat naispuolisista hitsaajista, mutta hän on itse asiassa saanut paljon positiivista palautetta. “Perheeni on minusta ylpeä. Samoin myös ystäväni, jotka olivat aluksi hieman ymmällään uravalinnastasi, koska olin käynyt yliopiston. Olen kohdannut vain yhden tapauksen, jossa vanhempi mies, joka oli kuullut hitsausopinnoistani, kysyi, tunsinko olevani syntynyt väärään kehoon. Vastasin kieltävästi.

Kehittääkseen hitsaustaitojaan Kirke löysi työpaikan rautamalmikaivoksesta Pohjois-Ruotsissa. “Aloitan hitsaajana Kiirunassa, jossa työ on monipuolista – kaivoslinjojen korjaamista, metalliaitojen, siltojen ja jigien valmistamista ja ratkaisujen keksimistä sekä työpajassa että kaivospaikalla.”

Hansavest Koolituskeskuksen johtaja Kristjan Rähn on sanonut, että ei ole oikeaa ikää tai aikaa hankkia tai laajentaa tietämystä, tärkeintä on oma tahto. Siksi otamme huomioon ja arvostamme kaikkia ihmisiä, jotka valitsevat koulutuskeskuksemme oppiakseen arvokkaita taitoja. Hansavest Koolituskeskus rakennettiin alun perin Pärnuun kouluttamaan ja testaamaan Hansavestin työvoimaa, jota rekrytoimme asiakkaillemme valmistusalalla. Siitä lähtien se on kasvanut ja tunnustettu päteväksi ja luotettavaksi koulutuskeskukseksi. Siksi innokkaat paikalliset oppijat, kuten Kirke, ovat päättäneet opiskella ja kouluttautua Hansavest Koolituskeskuksessa. Tarjoamme testausta ja koulutusta muun muassa hitsaajille, CNC- ja robottioperaattoreille. Opetamme teoreettisia asioita, mutta arvokkaat käytännöntaidot ovat aina olleet jokaisen kurssin ytimessä. Meille on tärkeää, että jokainen ihminen Hansavest Koolituskeskuksessa kurssin suorittanut on saanut taitoja, joita voidaan käyttää välittömästi työelämässä – näin he saavat tietämystä, itsevarmuutta ja käytännöntaitoja tehdä työtä taidokkaasti ja itsenäisesti!

Jos haluat tietää lisää siitä, miten rekrytoimme pätevää työvoimaa testaamalla ja kouluttamalla, ota meihin yhteyttä: