Ensimmäistä vuotta mukana ja heti hopeasijalle – Näin Hansavestin hitsaajat osoittivat ammattitaitonsa

Vuoden 2021 marraskuu poikkesi tavallisesta arjestamme siinä mielessä, että osallistuimme kuun puolivälissä “Benardos Golden Cup – 2021”-kilpailuun, joka on arvostettu kilpailu taitaville hitsaajille. Kilpailu järjestettiin Ukrainan suuressa ja kauniissa pääkaupungissa, eli Kiovassa. Lensimme Kiovaan neljän parhaan MIG/MAG- ja TIG-hitsaukseen erikoistuneen hitsaajamme kanssa. He ovat kaikki valmistuneet Hansavestin Koulutuskeskuksesta, joka sijaitsee Virossa, tarkemmin Pärnussa. Kaikki opiskelijamme testataan ja koulutetaan siellä siten, että heillä on varmasti riittävä ammattitaito ja asianmukaiset sertifikaatit, mitkä soveltuvat asiakkaidemme tarpeisiin. Saapuessamme meille selvisi, että kilpailu oli melko kovatasoinen – noin 50 huipputason hitsaajaa eri puolilta Ukrainaa oli matkustanut Kiovaan osallistuakseen kilpailuun. Mutta se ei saanut meitä lannistumaan tai pelkäämään. Tunsimme ainoastaan suunnatonta iloa saadessamme olla ensimmäistä kertaa mukana tässä tärkeässä tapahtumassa.

Kirkkaanväriset hitsaajamme suomalaisen tiimimme kanssa Panu (vas.), Raiko (kesk.) ja Jari (oikealla)

Hitsauskilpailun sisältö

Kilpailu koostui kahdesta osasta – teoreettisten tietojen ja käytännön taitojen testaamisesta.

  1. Teoriaosuus suoritettiin hitsaustekniikoihin liittyvällä kirjallisella kokeella

Omien osallistujiemme mukaan kirjallisessa kokeessa vaadittiin tietämystä eri terästyypeistä, suojakaasuista, piirustuksista sekä erilaisista hitsausolosuhteista ja symboleista. Tuomaristo arvioi pääasiassa hitsaajien tietämystä erilaisista hitsausprosesseista. Osallistuneet hitsaajamme olivat sitä mieltä, että kirjallinen koe oli helppo, sillä he olivat jo aiemmin olleet mukana monenlaisissa hitsausprojekteissa ja käsitelleet kyseisiin prosesseihin liittyviä muodollisia ja teknisiä dokumentteja.

The theoretical part was performed by a written experiment related to welding techniques

  1. Käytännön osuus koostui hitsaustyöstä, jonka piti olla eurooppalaisten sertifikaattien mukainen

Tässä osiossa testattiin kolmea erilaista hitsaustyötä: Ensimmäinen tehtävä oli puskusauman hitsaaminen alhaalta ylöspäin, eli pystyasennossa (BW/PF-symboli). Teräs (laatu: S275), jota hitsattiin, oli 10 mm paksua ja reunat piti viistää ennalta asetettujen standardien mukaisesti. Toisena työtehtävänä oli puskusauman hitsaaminen vaaka-asennossa. Materiaalina tässäkin käytettiin 10 mm paksua terästä (S275). Toisessa tehtävässä yksi reuna piti viistää tuomariston antamien vaatimusten mukaisesti. Kolmannessa tehtävässä työstettiin S355-materiaalista tehtyä putkea. Kyseinen putki piti hitsata 45 asteen kulmassa. Putken halkaisija oli 42 mm ja seinämän paksuus 3 mm. Merkittävin ero kolmen eri hitsaustehtävän välillä oli se, että jokaisessa asennossa (vaaka, pystysuora, 45 asteen kulma) hitsaajan piti joka kerta itse selvittää ja asettaa oikeat säädöt hitsauskoneeseen. Säädöt olivat jokaisessa asennossa hyvin erilaiset. Tuomariston jäsenet arvioivat aluksi kolmessa tehtävässä valmistettujen tuotteiden visuaalisen laadun ja hitsaussaumat, jonka jälkeen parhaat tuotteet lähetettiin tutkittavaksi röntgenkuvaukseen.

Pohdinta siitä, kuka saisi 1., 2. ja 3. sijan, kesti koko päivän, koska osallistujia oli niin paljon. Hansavest oli paikalla tiiminä ja ikuisti jokaisen tärkeän hetken valokuviin. Kysyimme myös hitsaajiltamme tuloksia odotellessa, miten he itse kokivat kolmen eri käytännön tehtävän sujuneen. Heidän mukaansa hitsaustehtävien suorittamisessa oli ollut omat haasteensa. Esimerkiksi kilpailun osallistujille annetut hitsausdokumentaatiot eli niin sanotut WPS-tiedot ja hitsausparametrit eivät vastanneet toisiaan. Myös hitsauskouluttajamme Egon Marder totesi, että kilpailun alkaessa kaikki kilpailijat huomasivat saaneensa hitsauskoneita, joita ei ollut etukäteen valmisteltu työtehtävien vaatimalle tasolle. Nämä olivat haasteet, jotka hitsaajamme joutuivat kohtaamaan kilpaillessaan todistaakseen hitsausalan ammattitaitonsa. Tästä huolimatta Egon kertoi olevansa tyytyväinen kilpailun toteutukseen: hän oli lisäksi ylpeä siitä, että juuri hänen kouluttamansa miehet valittiin tähän kansainväliseen kilpailuun. Seuraavana päivänä, kun kaikki osallistuneiden hitsaustyöt oli tutkittu röntgenkuvauksissa, julkistettiin lopulta kilpailun lopputulokset. Tämä oli se mahtava hetki, jolloin saamme kuulla kuulutuksen siitä, että olimme voittaneet hopeaa.

Tämä oli meille upea yllätys

Kuten aiemmin mainittiin, olimme jo valmiiksi onnellisia saadessamme olla mukana näin valtavassa ja arvostetussa tapahtumassa. Mutta tietysti koimme myös aitoa iloa ja innostusta, kun hitsaajamme Dmytro Alexeyev voitti hopeaa TIG-hitsauksellaan.

Näin Hansavestin hitsaajat osoittivat ammattitaitonsa

Hänet palkittiin tuomaristolautakunnan sekä myös Hansavestin toimesta hänen loistavasta suoriutumisestaan kilpailussa. Hansavestin Koulutuskeskuksen hallituksen puheenjohtaja Janek Sirg oli myös tärkeä osa Hansavestin joukkuetta Ukrainassa. Janek oli paikalla keskustelemassa strategioista sekä kannustamassa hitsaajiamme ja haastattelemassa heitä kilpailunsa kulusta. Kysyessämme hänen aatteitaan kilpailusta, hän vastasi: ”Olen suunnattoman onnellinen, että kilpailu järjestettiin tänäkin vuonna. Olen varma, että tämä kilpailu auttoi nostamaan miehiemme luottamusta omiin taitoihinsa ja tarjosi heille myös unohtumattoman kokemuksen. Uskon, että tämä tapahtuma antaa miehillemme syytä uskoa itseensä ja rohkaisee heitä kehittymään jatkossakin. Toivomme pian pystyvämme julistamaan osan hitsaajistamme hitsausinsinööreiksi tai työnjohtajiksi.”

Yhteenvetona voidaan todeta, että ne, jotka eivät uskalla yrittää ja kokeilla, eivät koskaan tiedä kykyjensä todellista laajuutta. Mutta nyt ainakin Hansavest tietää varmasti, että heidän hitsaajissaan on potentiaalia saavuttaa alansa huipputaso myös mitalien muodossa ja juuri siksi odotamme kovasti ensi vuotta, jotta pääsemme jälleen osallistumaan näihin kansainvälisiin kilpailuihin ja todistamaan huippuosaamisemme hitsausalalla.

Haluatko lisätietoja?
Jos sinulla on kysyttävää, lähetä sähköpostia tai soita meille, niin otamme sinuun yhteyttä.