Hansavest – Meidän tarinamme

Henkilöstövuokrausyritys Hansavest Rental OÜ on perustettu Virossa vuonna 2005. Hansavestin tarina pitää sisällään kaikki sen omat työntekijät, asiakasyritykset ja niille rekrytoidut työntekijät, mutta yksi tapa kertoa tarina on tehdä se pärnulaisen Janek Sirgin kautta.

Perustaja-omistaja Janek Sirgillä on yrittäminen verissä, sillä hän perusti ensimmäisen firmansa jo 17-vuotiaana. Psykologiaakin opiskelleelle miehelle liiketoiminnan ytimeksi on vuosien varrella muodostunut se, että kaikki – asiakasyritykset, työntekijät, Hansavest ja hän itse – pystyvät kehittämään itseään ja omaa toimintaansa.

43-vuotias Sirg on syntyperäinen pärnulainen. Viron suositussa kesäkaupungissa Pärnussa sijaitsee myös Hansavestin koulutuskeskus, jossa yritys analysoi työntekijöidensä osaamisen ja antaa tarvittavan lisäkoulutuksen.

Sirgillä on kaupallisen alan tutkinto Tallinnan teknillisestä yliopistosta. Myöhemmin hän hankki toisen tutkinnon psykologiasta.

17-vuotiaana yrittäjäksi

Ennen Hansavestiä Sirgillä oli Elektra Valveseadmed -niminen yritys, joka myi ja asensi hälytysjärjestelmiä. Hän perusti firman isänsä kanssa vuonna 1994, kun hän oli 17-vuotias. Viro vapautui Neuvostoliiton alaisuudesta ja julistautui uudelleen itsenäiseksi vuonna 1991. Maa katsoi tulevaisuuteen. Viron pääministeriksi valittiin 32-vuotias Mart Laar.

“Kukaan ei silloin Virossa hakenut ratkaisuja kuuntelemalla vanhaan järjestelmää ankkuroituneita ihmisiä”, Sirg kuvaa optimistista aikaa. ”Nuorten ihmisten mielipiteitä arvostettiin ja heillä oli vapaus perustaa ja kokeilla uusia asioita.” 

Virossa oli käytössä paljon vanhentuneita neuvostoaikaisia hälytysjärjestelmiä ja kysyntä toimiville laitteille oli suuri. Kun Elektra kasvoi, uusi liiketoiminta toi Janekin myös Suomeen. Yksi suomalaisista asiakkaista oli nimeltään Europlan Engineering, jonka silloisen omistajan Jari Savolan kanssa hän teki yhteistyötä.

Hansavestin juuret Turun telakalla

Hälytinbisneksen ohessa Elektra välitti Virosta Suomeen sähköasentajia ja kohta myös hitsareita ja muita työntekijöitä. Pian enemmistö yrityksen välittämistä työntekijöistä oli muita kuin sähköasentajia, ja Janek huomasi miettivänsä, onko hänen bisneksensä oikeastaan hälytyslaitteet vai henkilöstövuokraus. Jälkimmäinen voitti, ja Janek myi alkuperäisen firmansa.

Jari Savola ehdotti uuden erillisen yrityksen perustamista. Firman nimeksi tuli Hansavest Rental. Vuonna 2006 Jari myi osuutensa, koska hän halusi keskittyä pääbisnekseensä eli Europlaniin. Uudella firmalla, Hansavestillä, riitti työmaata Meyer Turku oy:n telakalla. Laivanrakennuksessa oli kova tarve hitsareille, ja Hansavest rekrytoi heitä Latviasta Suomeen. Useimmilla yrittäjillä tulee eteen nousuja ja laskuja, ja jälkimmäinen oli edessä vuonna 2009, jolloin koko Turun telakka oli vaikeuksissa eteläkorealaisen omistajayhtiön ongelmien takia. Taantuma jylläsi koko maailmassa. Janekin yritys meni melkein konkurssiin, eikä ollut kaukana, että pankki ei vienyt hänen asuntoaan. Hansavestin bisnekset palasivat Viroon. Ajat olivat kovat. 

”Tuntuu melkein, että Hansavestillä oli turvanaan suojelusenkeli, kun onnistuimme lopulta välttämään konkurssin”, Janek muistelee.

Lopulta tilanne helpottui, ja – Janekin sanoin – hitsareita aina tarvitaan. Hansavestin erityisosaamisalueeksi muodostui teollisuus, etenkin metalli-, puu- ja elektroniikkateollisuus. Myös logistiikka ja rakennusala kuuluvat Hansavestin toimialoihin.

Hansavest palaa Suomeen

Palattuaan Viroon Janek opiskeli tutkinnon psykologiasta. Hän sovelsi oppimaansa myös kokemuksiinsa henkilöstövuokrausbisneksen alalta.

”Tulin siihen johtopäätökseen, että monissa tilanteissa itse yritys kaipasi kasvua, mutta omistajat välttämättä eivät. Tämä esti yrityksen kehityksen”, Janek sanoo.

Janekilla ei ollut erityisiä suunnitelmia alkaa bisneksiä uudestaan Suomessa, mutta niin kuin elämässä joskus tapahtuu, yhtäkkiä palaset loksahtivat kohdalleen. Hän oli opiskellut psykologiaa yhdessä Raiko Mikk -nimisensä ystävänsä kanssa, ja tämä osasi suomea. Lisäksi Janek oli jo vajaan parinkymmenen vuoden ajan tuntenut suomalaiset Panu Sarvilahden ja Jari Heikan nuorten miesten kansainvälisen Round Table -yhdistyksen toiminnan kautta 

Panu ja Jari olivat nähneet, mitä Hansavest teki Virossa ja halusivat saman konseptin Suomeen. He toimivat dynamoina Suomen tytäryhtiön perustamisessa, ja Raikosta tuli Hansavest Finlandin toimitusjohtaja.

Janek Sirg haluaa erikseen korostaa, että Suomen Hansavestin perustaminen pohjautui nimenomaan suomalaisten kumppanien eli Jarin ja Panun aktiiviseen rooliin.

Hansavestin toimintaidea

Janek Sirgillä on oma käsityksensä siitä, miten henkilöstövuokraus toimii ja miten sitä pitäisi hoitaa.

”En ole oikeastaan nähnyt hirveän paljon alan firmoja, jotka tekevät asiat niin kuin ne minun nähdäkseni pitäisi tehdä”, Janek sanoo suoraan. ”Kaikki lupaavat tuovansa ammattilaisia, mutta monet firmat eivät oikeasti tunne sektoria, jolla toimivat.”

Hansavestin käsityksen mukaan ammattilaisia saa välitettyä onnistuneesti vain, jos täyttää kaksi ehtoa. Ensinnäkin on itse tunnettava yksityiskohtaisesti toimialat, joissa operoi. Toisekseen on oltava valmis selvittämään työntekijän osaaminen tarkkaan ja lisäksi annettava hänelle tarvittava lisäkoulutus. 

”Kun me olemme Hansavestillä käyttäneet paljon rahaa työntekijän löytämiseen ja asiakas on käyttänyt rekrytointiprosessiin omaa aikaansa, ei ole järkeä toimittaa epäsopivia työntekijöitä”, Janek kuvaa. ”Kun hankimme työntekijän, haluamme testata ja ymmärtää tarkalleen, mitä hän oikeasti osaa.”

100-prosenttisesti ei ole mahdollista onnistua, mutta suoritustasoa voi nostaa lähemmäs sitä. Näin säästää sekä omaa että asiakkaan aikaa ja rahaa. Hansavest alkoi toteuttaa tätä tekemisen tapaa heti alusta lähtien.

Pärnun koulutuskeskus ja ihmisten testaaminen ja koulutus 

Pärnun koulutuskeskuksen toiminta alkoi jo vuonna 2010. Janek oli havainnut Suomessa, että oli vaikeaa löytää Virosta hitsari, joka oli heti valmis eli tarpeeksi hyvä asiakkaille. Sama päti muihin alan firmoihin. Hitsaus on hyvä esimerkki työstä, jossa uudet työtavat ja koneet ovat niin monimutkaisia, että vaikkapa Latviasta tai Ukrainasta tulevat eivät välttämättä heti hallinneet niitä. Lisäksi eri maissa on erilaiset standardit hitsaustöiden tekemiseen. Siispä tarvittiin koulutusta. Tyypillisesti Hansavest antaa uudelle työntekijälle kahden viikon koulutuksen, jonka jälkeen tämä on valmis työskentelemään asiakkaalle. Vaikka tulijat ovat ammatti-ihmisiä, 95 prosenttia tarvitsee lisäkoulutusta. Ala kuin ala, nykyajan työtehtävät eivät ole yksinkertaisia.

Miksi teemme mitä teemme?

Miten Janek Sirg haluaisi kehittää Hansavestin toimintaa pitemmällä tähtäimellä? ”On helppo aloittaa henkilöstövuokrausyritys”, Janek aloittaa hymyillen. Kun hän ajattelee tietynlaisia alan yrittäjiä, hänen mieleensä tulee mies, jolla on musta nahkatakki ja alla musta BMW X5. Yrityksen kapasiteetti on korkeintaan 30 työntekijää, jotka ovat alkuperäisiä työntekijöitä ja heidän ystäviään. Kunnianhimoa toiminnan kehittämiseen ei ole. Toisessa ääripäässä ovat isot henkilöstövuokrausfirmat, joilla on hienot kiiltävät päätoimistot ja muut ison korporaation kalliit puitteet. 

”Haluamme olla professionaali toimija, jonka kanssa ihmiset haluavat tehdä töitä”, hän aloittaa. ”Tämä pätee nimenomaan välittämiimme työntekijöihin.” Hansavest ei hae voittoa työntekijöille maksettujen minimipalkkojen kautta.

Janek katsoo liiketoimintaa ihmisten kautta. ”Pohjimmiltaan olemme kaikki samanlaisia ihmisiä. Jokainen on jossain hyvä.”

”Minä ajattelen isoa kuvaa ja perustan yrityksen. Mutta en ole hyvä hitsari. Joku on ja hänen täytyy kehittyä juuri siinä ammatissaan yhtä hyvin kuin minun pitää kehittyä omassa toiminnassani.”

Ja miksi pitää kehittyä? Elämästä kolmasosa menee nukkumiseen, kolmasosa perheeseen, ystäviin ja vapaa-aikaan ja kolmannes työhön. Työ vie elämästämme niin suuren siivun, että ihmisen pitää olla tyytyväinen työhönsä.

Hansavest tulevaisuudessa

Minkä tavoitteen Janek Sirg asettaa itselleen ja yritykselleen?

”Haluan kasvaa ihmisenä. Niin kuin puu kasvaa”, Janek kuvailee. ”Jotkut ihmiset jotenkin juuttuvat elämässään eivätkä pysty jostain syystä enää kasvamaan. Silloin ihmisessä ei ole adrenaliinia eikä oikein kiinnostusta elämään, se on omanlaistaan kuolemaa.”

Entä Hansavest viiden vuoden päästä?

”Olemme luotettava henkilöstöpalveluyritys, joka ymmärtää ihmisiä ja heidän motivaatioitaan, arvojaan ja miten he haluavat kehittyä. Haluamme olla asiakasyrityksen ja heidän HR-tiiminsä kumppani, joka kokonaisvaltaisesti auttaa kaikissa henkilöstöä koskevissa asioissa. Olemme kiinnostava toimija sekä yrityksille että rekrytoitaville työntekijöille.”

Jos tavoite täyttyy, Hansavestiä ympäröi positiivinen energia. Oikea fiilis suorastaan tuoksuu sen ympärillä. Sitten Janek Sirg voi alkaa ajatella seuraavaa tavoitetta.

Haluatko lisätietoja?
Jos sinulla on kysyttävää, lähetä sähköpostia tai soita meille, niin otamme sinuun yhteyttä.