Olemme Hansavestissä auttaneet Ukrainan sodasta kärsineitä työntekijöitämme tuomalla heidän läheisiään ja mahdollisuuksien mukaan muitakin ihmisiä turvaan sodan jaloista. Tässä artikkelissa vastataan kysymyksiin yrityksemme auttamisoperaatiosta. Tiedote perustuu asiakasvastaavamme Panu Sarvilahden haastatteluun.


Suomessa toimiva henkilöstöpalveluyritys ajaa itse ukrainalaisten työntekijöidensä perheitä turvaan Suomeen ja Viroon

Henkilöstöpalveluyritys Hansavestin asiakasvastaava Panu Sarvilahti on ollut viime päivät kiireinen mies. Hänen aikansa on kulunut normaalien työvelvoitteiden sijaan siihen, että hän on auttanut pystyttämään ja pyörittämään Ukrainan sodan uhrien auttamiseksi toimivaa operaatiota Suomessa. Samaa ovat tehneet kaikki hänen kollegansa.

Virossa perustettu yritys toimii emämaan lisäksi Suomessa kahden suomalaisen yrityksen kautta ja rekrytoi työntekijöitä suomalaisille yrityksille. Hansavest on valjastanut koko organisaationsa Virossa, Latviassa, Ukrainassa ja Suomessa auttamaan rekrytoimiensa ukrainalaisten työntekijöiden perheenjäseniä pääsemään turvaan.

Heitä haetaan Puolan ja Ukrainan väliseltä rajalta, Sloveniasta sekä Romaniasta ja kuljetetaan Viroon ja Suomeen. Käytössä on pikkubusseja, linja-autoja ja henkilöautoja.

”Ajoneuvot kulkevat päivittäin aamusta iltaan Viron Pärnusta ihmisiä hakemaan ja takaisin”, Panu Sarvilahti kertoo. 

Kuljettajia vaihdetaan aina Pärnussa ja Riiassa, jotta matkanteko on varmasti turvallista. 

Lapsi tuntee helpotusta vasta, kun perhe on taas yhdessä

”Olemme tiiviisti yhteydessä ukrainalaisiin työntekijöihimme ja heidän perheisiinsä Ukrainassa. Seuraamme perheen olinpaikkaa ja sitä, kuinka lähellä rajaa he ovat. Ukrainan tiimimme toimii myös Ukrainan sisällä, mikä ei tietenkään ole helppoa. Pystymme kuitenkin keräämään ihmisiä tietyissä paikoissa ja kuljettamaan heitä turvaan tilanteen mukaan.”

Panu Sarvilahti kertoo, että turvaan päästyään ihmiset ovat helpottuneita ja kiitollisia. Jotkut ovat kävelleet kymmeniä kilometrejä lasten kanssa liikennetukosten takia.

”Mutta moni lapsi tuntee helpotusta vasta lauttamatkalla Virosta Suomeen buffetpöydässä tai päästessään vanhemman kainaloon Virossa. 2 000 – 3 000 kilometrin pituinen pakomatka tuntuu loppuvan vasta silloin, kun he ovat yhdessä läheistensä kanssa.”

”Halusimme auttaa heti alusta asti”

Panu Sarvilahti on mukana prosessin alusta asti keskustelemassa työntekijöiden kanssa yhdessä yrityksen venäjää osaavan latvialaisen työntekijän kanssa. Panu oli auttamassa projektin ylösajoa Pärnussa ja on nyt hoitamassa yhdessä koko yrityksen organisaation kanssa logistiikkaa, majoitusta sekä yhteistyötä kuntien ja viranomaisten kanssa. Myös asiakasyritykset auttavat niin paljon kuin pystyvät.

Ukrainassa on meneillään pakolaiskriisi, jollaista ei ole koettu Euroopassa toisen maailmansodan jälkeen. Venäjän hyökkäyksen jälkeen siviiliväestö on yrittänyt parhaansa mukaan paeta sotatoimien alta.

”Halusimme heti sodan alussa tehdä käytännön tasolla kaikkemme auttaaksemme ukrainalaisia työntekijöitämme, heidän perheitään ja mahdollisuuksien mukaan muitakin”, Sarvilahti sanoo.

Eniten ihmisiä haetaan Puolasta, mutta mistä tahansa pyyntö tuleekin, kyyti järjestetään järkevimmällä tavalla.

”Hoidamme tarvittaessa pääsyn esimerkiksi lentäen Romaniasta tai toimitamme kuljettajan ajamaan äidin ja hänen 5- ja 10-vuotiaat lapsensa perheen omalla autolla Suomeen Slovenian kautta”, Sarvilahti kertoo.

Suurin osa yrityksen ukrainalaistyöntekijöistä, noin 1 500 ihmistä, työskentelee Virossa. Suomessa ukrainalaisia työntekijöitä on tällä hetkellä noin 30.

Hansavest rekrytoi työntekijöitä Virosta, Latviasta ja Ukrainasta, kouluttaa nämä koulutukseskuksessa Pärnussa ja välittää heitä töihin Viroon ja Suomeen. 

Autoja kulkee Suomesta asti

Operaation perusta on Virossa, josta autoliikenne on pääosin kulkenut.

Viime perjantaina Hansavestin perustaja ja hallituksen jäsen Janek Sirg pyysi lisäapua Suomesta. “Panu, one bus to Pärnu Monday morning with two drivers. Our team member with English and Russian skills will jump onboard that bus”.

“Tein yhden soiton ystävälleni Petteri Eteläpäälle Liikenne Eteläpää Oy:hyn. Viisi minuuttia ja asia oli kunnossa”, Sarvilahti kertoo.

Petteri Eteläpää lähti yölaivalla Viroon ja ajoi toisen kuljettajan kanssa Pärnuun. Autoon lastattiin WC-paperia, suklaata, Pilttiä, vettä, ruokaa ja mitä tahansa sen hetken tietojen mukaan puuttui rajalta. 

Suomesta lähtevän Liikenne Eteläpään linja-auton kustannuksissa on itse kuljetusyrityksen lisäksi lähtenyt tukemaan nuorten miesten kansainvälisen Round Table -yhdistyksen jäseniä. 

“Kun avunpyyntö jatkossa tulee, järjestämme auton” Panu vastaa. ”Ajojärjestelyistä vastaava tiimimme Virossa pyytää meiltä apua, kun he sitä tarvitsevat.”

Apu ei lopu kuljetukseen

Operaatio ei sisällä ainoastaan ihmisten kuljettamista turvaan. Ukrainalaiset pakolaiset tarvitsevat apua myös sen jälkeen, kun ovat päässeet turvaan Suomeen tai Viroon.

Joillakin ei välttämättä ole täällä perheenjäseniä. Ihmiset tarvitsevat asuinpaikan lisäksi monenlaista apua, esimerkiksi lääkärin tai psykologin palveluita. Lapset ovat voineet joutua todistamaan järkyttäviä sotatapahtumia.

”Viron valtio on alkanut auttamaan meitä naisten ja lasten kanssa, joilla ei ole läheisiä täällä, mistä olemme kiitollisia”, Sarvilahti kertoo.

”Viranomaisilla on ammattitaito auttaa heitä ja me saamme keskittyä logistiikkaan ja perheiden yhdistämiseen sekä siihen liittyvissä käytännön asioissa. Suomessa Maahanmuuttovirastolla on todella osaava henkilökunta, ja heillä myös viimeisen päälle tarkat ohjeet kuinka toimia verkkosivuillaan.”

Snellman ja Hansavest auttavat yhdessä Pietarsaaressa

Yksi esimerkki suomalaisten konkreettisesta tuesta Ukrainan kansalle löytyy Pietarsaarelta, jossa Snellman-yritys on toiminut aktiivisesti yhteistyössä Hansavestin kanssa. Tapauksesta kertoi ensimmäisenä Keskipohjanmaa-lehti.

Snellmanilla reagoitiin Venäjän hyökkäyksen aiheuttamaan humanitääriseen kriisiin heti sen alettua. Snellmanilla haluttiin auttaa yrityksen ukrainalaisia työntekijöitä kuljettamalla heidän läheisensä turvaan Pietarsaareen Ukrainan sotatoimialueelta.

Pietarsaaren auttamisoperaatiossa on mukana myös kolmas toimija, joka ei halua julkisuutta.

Suomessa perheitä yhdistetään myös Karkkilassa ja Kajaanissa.

Lisätietoja Suomessa antavat Panu Sarvilahti 0400 251 923 panu@hansavest.com ja Jari Heikka 040 588 1314 jari@hansavest.com.

Näin voit auttaa ukrainalaisia

YK:n tietojen mukaan yli 1,5 miljoonaa siviiliä on paennut Ukrainasta Venäjän hyökkäyksen takia, ja määrä nousee koko ajan. EU arvioi, että kaikkiaan jopa neljä miljoonaa ihmistä saattaa yrittää poistua maasta.

Voit auttaa Ukrainan kriisin uhreja muun muassa näiden toimijoiden kautta:

Suomen Punainen Risti

YK:n pakolaisjärjestö UNHCR

Plan International

Kirkon ulkomaanapu

UNICEF